Wat waren onze honden

Toen ik in 1962 voor de eerste keer naar “Crufts” ging in Londen, ging er echt een wereld voor mij open op Colliegebied. Zoveel mooie honden die we nog niet kenden.

Daar heb ik pas echt de Engelse Collies leren kennen. In 1963 heb ik mijn eerste import gekocht bij de bekendste fokker in België, de heer E.v.d.Broek, de (sable reu “Manderin van het Wijmenbosch”).

In 1965 heb ik op Crufts mijn eerste Engelse import puppy teefje besteld, alleen op afstamming. Haar vader was daar en ook een zuster van haar moeder. Alleen met dàt gegeven heb ik haar gekocht. Haar fokker woonde zo ver weg, dat het niet mogelijk was om nog te gaan kijken en haar mee te nemen.

Een week later is ze met het vliegtuig naar Nederland gekomen en konden we haar op Schiphol ophalen en bewonderen. Ze was toen 3 maanden oud en haar naam was “Ch.Mywicks Lady Jayne” en sable van kleur. Ze heeft haar naam “Lady” altijd met grote waardigheid gedragen.

In 1971 heb ik de toen één jaar oude sable reu “Ch. Sangreat Sullivan” gekocht, die op Crufts derde werd. Ook van deze kennel hebben we onze sable teven “Sangreat Suella” en “Tawnykirk Turtle Dove” gehad. 

Al deze honden hadden toch een zekere achtergrond met de bekende “Antoc”lijn. Onze alom bekende “Nat & Int. Kamp. Starboy from Antoc” ook een sable reu, kwam daar rechtstreeks vandaan. Later gevolgd door “Antoc Texas Ranger” en de prima sable reu “Ugony’s Sweet Talkin Guy”. Dat waren onze importen.

Om niet te laten denken dat er alleen maar goede honden werden geïmporteerd, wil ik ook wel enkele door onszelf gefokte honden noemen, die onze kennel ook een bekende naam hebben gegeven.

Bij de reuen waren er: “Sir Idool Rathlin” – “Sir Lochinvar” – “Sir Zephir”.

Bij de teven:  “Lady Aileen”- ”Lady Black Playmate”- “Lady Cindy”- “Ch.Lady Godiviva”- “Lady Helloway”- “Lady Jayne”- “Ch.Imperial Lady”- “Lady Mango”- “Lady Melody”- “Lady Nancy”- “Lady Olga”- “Lady Quilana”-“Lady Sally Ann”- “Lady Suella”- “Lady Tawny Token”- “Lady Tamara” en “Lady Volita” .

Door deze honden werd in die jaren onze kennelnaam op de kaart gezet. Als ik nu schrijf over “ons” dan bedoel ik hiermee op de eerste plaats natuurlijk mijn vrouw en onze dochter Conny, maar ook heel nadrukkelijk onze zoon René; ook een echte Colliefan!

We zijn veel met elkaar opgetrokken en hebben samen veel gedaan en meegemaakt. Als 14-jarige bracht hij voor de eerste keer op een tentoonstelling zijn eigen hond voor. De hond werd kampioen en beste van het ras. René was natuurlijk apetrots en wij ook!

Toen hij in 1984 met zijn vrouw naar Australië emigreerde, hebben zij daar ook weer een directe afstammeling van de “Antoc” lijn aangekocht. Hier hebben zij samen met het hele gezin 14 jaar lang van mogen genieten.